Op weg naar een snelle marathon - deel 3 | Door Hidde Tangerman

Zes kilo kwijt in twee maanden!


Vorige maand ben ik drie weken op vakantie geweest in Montenegro en Kroatië, waar ik in prachtige hotels zat met drie geheel verzorgde maaltijden per dag. Ik had geen weegschalen in mijn koffer meegenomen, dus het calorieën tellen kwam er niet van. Het ging puur op gevoel.

Gedisciplineerd eten met al die heerlijke lekkernijen die je vanaf het buffet staan aan te staren was een behoorlijke uitdaging. Ik moest mezelf dwingen om niet teveel op te scheppen en het vooral bij de groenten en de langzame koolhydraten zoals rijst en volkoren pasta te houden.

Het allermoeilijkst was het negeren van het goedgevulde toetjesbuffet. Cheesecake, vijgentaart, roomsoesjes… normaalgesproken zou ik er niet zijn weg te slaan, maar nu moest ik me aan Rosanne’s verbod op dagelijkse zoetigheid houden. Gelukkig ging alles goed en waar mijn vrienden allemaal aankwamen tijdens de reis bleek ik aan het einde ervan twee kilo kwijt te zijn. Hoera!

Mijn marathontraining begint nu ook serieuze vormen aan te nemen. De wekelijkse kilometers gaan omhoog, er komen krachttrainingen bij en de kilo’s vliegen er nu af. Waar ik aan het begin van het dieet in november nog 76 kilo woog, zit ik nu op 70 kg. Zes kilo in twee maanden, niet slecht! Mijn ideale streefgewicht voor de marathon is 68 kilo, dus ik heb mijn doel al bijna bereikt.

Wel mag ik nu mijn dagelijkse calorie inname omhoog schroeven. Rosanne beveelt 500 caloriën extra aan per dag, dus mijn totaal komt nu op 2960. Op dagen dat ik een zware training doe eet ik stiekem wat meer, want mijn lichaam blijft dan om voeding schreeuwen. Soms kom ik boven de 3000 caloriën per dag uit. Maar omdat ik dagelijks train, regelmatig
fiets en ook veel buikspieroefeningen doe, blijf ik toch afvallen.

Inmiddels heb ik ook twee 10 kilometer wedstrijden gelopen. Het waren testcases om te zien waar ik precies sta in mijn training. Dat ging goed! De eerste wedstrijd was een nieuwjaarsrace in Dubrovnik (Kroatië), die ik tot mijn eigen verbazing wist te winnen. De tweede was de Vondelparkloop in Amsterdam, waar ik als tweede over de finish kwam. Heerlijk om te merken hoe licht, soepel en fit mijn lichaam aanvoelt. En toch ook krachtig.
Ik schrijf dat succes voor een groot deel toe aan de voedingsadviezen van Rosanne. Doorde vele eiwitten verlies ik geen spiermassa, maar voornamelijk  vet. En in de marathon heb je nu eenmaal meer aan spieren dan aan vet.

Morgen vertrek ik weer voor een reis, ditmaal naar Cambodja. Het zal weer een uitdaging worden om gedisciplineerd te eten en hard te trainen in die tropische hitte, maar ik ga mijn best doen. Over een paar weken hier weer een update over mijn progressie.